Kaffebønnens lange reise

10 steg fra frø til kopp

Planting
En uprosessert kaffebønne er faktisk et frø. Hvis du planter det i jorden vil det vokse seg til et kaffetre. For å opprettholde plantens genetiske resistans mot sykdommer, må bøndene kutte grenene og plante dem som stiklinger i et beskyttet nursery, i stedet for å plante frø. De unge plantene blir i et slikt nursery i 9 måneder, fram til røttene deres er sterke nok til å tåle elementenes påkjenninger. Å skape de rette forholdene for kaffetrær er ikke en lett oppgave, de trenger både skygge og næring, og greinene må beskjæres omhyggelig for å produsere rikelig med bær.

Innhøsting
Et kaffetre vil begynne å produsere bær etter 3-4 år, dersom det er sådd fra et frø. Plantene som er produsert ved å bruke stiklinger vil begynne å produsere bær allerede 2 år etter planting i åkeren. På dette fjellet er innhøstings sesongen fra juni til desember. Modningsprosessen går sakte på grunn av høyden, som bidrar til bønnenes høye kvalitet. Bærene modnes fra grønn til en dyp rød farge. Og de blir selektivt håndplukket når de er modne.

Skrelling
Umiddelbart etter innhøstingen fjernes det ytre skallet av bæret. Dette blir gjort med en skrellemaskin. For å gjøre prosessen skånsom, blir vann helt over bønnene mens de skrelles. Skallet som fjernes blir brukt til å gi næring til nye kaffeplanter.

Vasking
Etter skrelling havner bønnene i en bøtte med vann. De bønnene som synker er av høy kvalitet og blir beholdt, mens flyterne blir adskilt fra resten. Vi bruker bare bønner av høyeste kvalitet. Etter at skallet er fjernet er det et lag med fruktkjøtt på bønnen, som fjernes ved å la bønnene ligge i vanntanker i et par dager, mens bakterier bryter ned det sukkerholdige fruktkjøttet, og deretter vasket. Dette forhindrer at kaffen blir bitter.

Tørking
Bønnene tørkes så i solen i flere dager, helt til fuktigheten er nede i 11%. Så snart dette er gjort, blir de pakket inn i store sisalsekker. Kahawa (Wild Tracks) kjøper disse sekkene fra bøndene for 2-3 ganger markedspris.

Sortering
Bønnene fraktes til en stor kaffemølle hvor de blir prosessert med avansert maskineri. Det harde skallet (pergament) blir fjernet og et tynt lag (silverskin) blir deretter polert bort. I denne prosessen mister kaffen 20 % av sin opprinnelige vekt. Til slutt blir bønnene gradert og sortert etter størrelse og vekt. I tillegg fjernes også bønner med defekter. Vi sitter nå igjen med grønne bønner som er klare til å brennes.

Smaking og auksjon
All tanzaniansk kaffe må gjennom kaffeauksjonen i Moshi. Før auksjonen blir kaffen testet for kvalitet og smak av ekspert smakere. Dette kalles cupping. Når kaffen går på auksjon så kjøper vi vår egen kaffe tilbake fra oss selv, og byr over andre som prøver seg på partiet vårt.

Brenning og kverning
Når kaffen er trygt tilbake i landsbyen vår, brennes den i vår lille fabrikk. Vår kaffebrenningsekspert lager forskjellige brenningsgrader fra lys til mørk. Jo lengre kaffen er brent jo mer av koffeinet fordampes, så de lyse brenningsgradene inneholder faktisk mer koffein enn de mørke. Under brenning forsvinner ytterligere 20% av bønnenes vekt. Etter brenning blir kaffen lagt til å hvile og deretter kvernet, hvis kunden ønsker det. Den kan kvernes til filter/kaffetrakter, presskanne, eller espressomaskin.

Sending
Rett etter vi har pakket kaffen inn i våre flotte tanzanianske stoffposer, som er håndlaget av kitengestoff i fabrikken vår, blir kaffen sendt fra vår lille landsby til hele verden!

Tilberedning
Det finnes utallig mange forskjellige kaffedrikker. Hvilken brennings- og malingsgrad man velger kommer an på smak og foretrukket tilberedningsmåte. Hvis brenningsgraden er mørk og malingsgraden er fin, burde kaffen tilberedes raskt, slik som espresso. Men hvis malingsgraden er grov, så kan kaffen være i kontakt med vann lengre, slik som i en presskanne. Med denne tilberedningsmetoden vil en litt lysere brenningsgrad være å foretrekke, slik som medium eller fransk brent.